Vas-paripán a vulkánhoz

A projekt „Vas-paripán a vulkánhoz” című, TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00006 azonosító számú pályázat keretében valósult meg.

Celldömölk Város Önkormányzata újabb aktív kikapcsolódást biztosító, természetközeli élményt kínáló helyszínnel, a Vasparipa Játszóparkkal bővítette a térség turisztikai kínálatát, amely 2024 tavaszától várja látogatóit.

A település életét másfél évszázada meghatározza a vasút fennállása. 1871-ben készült el a Magyar Nyugati Vasút Kiscellt érintő első szakasza, majd fokozatosan közlekedési csomóponttá vált az 1979-ben várossá lett nagyközség.
Települési anekdoták szerint nincs olyan helyi család, melynek tagjai között nem volt, nincs, vagy nem lesz legalább egy vasutas. A vasúttörténeti múltra tekintettel, európai uniós forrás felhasználásával alakították ki az új turisztikai attrakciót a Ság hegy lábánál, az országosan egyedülálló vulkanológiai kiállítást bemutató Kemenes Vulkán Park közvetlen szomszédságában. A megvalósult fejlesztés – a kerti vasút és a játszótér a sok eszközzel és zöldfelülettel, valamint a régi korokat idéző állomásépület és remiz – harmonikus egységben ötvözi a kulturális és természetközeli kikapcsolódási lehetőségeket. 

A közel hétszáz méter hosszú nyomvonallal rendelkező kerti vasút lehetőséget biztosít az egész család számára a kikapcsolódásra, emblematikus mozdonyai mérethű kicsinyítéssel készültek el. Az állomásépület, mely külső megjelenésében egy régi vasútállomás arculatát idézi meg, funkciójában ennél sokkal többet hordoz, hiszen a belső része alkalmas kiállítások, valamint előadások szervezésére is. A látogatók az épületen belül is élvezhetik a múltidéző élményt, vegyítve azt napjaink interaktív eszközeivel, amely érdekességek tárházát nyújtja az egész család számára. A kiállítóhely alkalmas a város és a Ság hegy történelmének felelevenítésére, korabeli tárgyakkal idézve fel az idő múlását. A vasútállomás épületében egy hangulatos resti-büfé is fogadja a látogatókat.

A településre látogató fiatalabb és idősebb korosztály is megtalálhatja a szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget, amihez hozzájárulnak a meglévő létesítmények, melyekkel szoros összhangban működik majd a Vasparipa Játszópark. Ilyen, már létező intézmény, a Kemenes Vulkán Park, Magyarország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja, amely látványos, közérthető, interaktív módon mutatja be a Föld vulkánosságát általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányóit, majd végül a helyi nevezetességként az öt és fél millió éves bazaltvulkánt, a Sághegy Tájvédelmi Körzetet. A látogatók Ság túraútvonalait bejárva felfedezhetik a geológiai tanösvényt, a hegy különleges élővilágát, felkereshetik a hegy történetét bemutató Sághegyi Múzeumot, megkóstolhatják a Somlói Borvidékhez tartozó terület gyógyító borát.
Mindezt kiegészítendő, az ide érkező pihenni és kikapcsolódni vágyó látogatókat szeretettel várja a közelben lévő Vulkán Gyógy- és Élményfürdő.

A fejlesztés Borgáta és Mesteri településeket is érinti, ahol az elhelyezett szabadtéri játszóeszközök és infópontok összehangolt egységet alkotnak Celldömölk város turisztikai kínálatával. A projektről, a látványosságok nyitvatartásának időpontjáról bővebb információ a www.celldomolk.hu oldalon található.

A turisztikai fejlesztés a „VAS-PARIPÁN A VULKÁNHOZ” című, TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00006 azonosító számú pályázat keretében valósult meg. 

Megközelítés, parkolás

A Vasparipa Játszópark a Kemenes Vulkán Park mellett található.

Gépjárművel való megközelítés:

A játszóparkba érkezők a személyautóval vagy autóbusszal érkezőknek ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésükre.Tömegközlekedéssel való megközelítés:

A helyijáratos autóbusz a vasútállomástól indul és közvetlenül a látogatóközpont előtt áll meg, a buszmegálló elnevezése: Hegyalja megálló.
A helyi buszmenetrend a kemenesaljabusz.hu webcímen megtalálható. 

GPS: 47.232976224210866, 17.134486799073198

VASPARIPA JÁTSZÓPARK

NYITVATARTÁS


2024. április 27–május 31. szombat–vasárnap

10.00–18.00 óra

2024. június 1–augusztus 31. kedd–vasárnap

10.00–20.00 óra

2024. szeptember 1–október 31. szombat–vasárnap

10.00–18.00 óra

Ünnepekhez kapcsolódó nyitvatartás:

Május 1. (szerda) 10.00–18.00 Munka ünnepe
Május 19–20. (vasárnap–hétfő) 10.00–18.00 Pünkösd
Augusztus 19–20. (hétfő–kedd) 10.00–18.00 Állami ünnep
Október 23. (szerda) 10.00–18.00 Nemzeti ünnep 

A Vasparipa Játszópark területére szóló jegyet (karszalagot) a Kemenes Vulkán Park recepcióján lehet megvásárolni.

A VASPARIPA JÁTSZÓPARK BELÉPŐJEGY ÁRAI

Látógatói szabályzat!

Feltöltés alatt..

KEMENES VULKÁN PARK

CELLDÖMÖLK