Vas-paripán a vulkánhoz

A projekt „Vas-paripán a vulkánhoz” című, TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00006 azonosító számú pályázat keretében valósult meg.

Celldömölk Város Önkormányzata újabb aktív kikapcsolódást biztosító, természetközeli élményt kínáló helyszínnel, a Vasparipa Játszóparkkal bővítette a térség turisztikai kínálatát, amely 2024 tavaszától várja látogatóit.

A település életét másfél évszázada meghatározza a vasút fennállása. 1871-ben készült el a Magyar Nyugati Vasút Kiscellt érintő első szakasza, majd fokozatosan közlekedési csomóponttá vált az 1979-ben várossá lett nagyközség.
Települési anekdoták szerint nincs olyan helyi család, melynek tagjai között nem volt, nincs, vagy nem lesz legalább egy vasutas. A vasúttörténeti múltra tekintettel, európai uniós forrás felhasználásával alakították ki az új turisztikai attrakciót a Ság hegy lábánál, az országosan egyedülálló vulkanológiai kiállítást bemutató Kemenes Vulkán Park közvetlen szomszédságában. A megvalósult fejlesztés – a kerti vasút és a játszótér a sok eszközzel és zöldfelülettel, valamint a régi korokat idéző állomásépület és remiz – harmonikus egységben ötvözi a kulturális és természetközeli kikapcsolódási lehetőségeket. 

A közel hétszáz méter hosszú nyomvonallal rendelkező kerti vasút lehetőséget biztosít az egész család számára a kikapcsolódásra, emblematikus mozdonyai mérethű kicsinyítéssel készültek el. Az állomásépület, mely külső megjelenésében egy régi vasútállomás arculatát idézi meg, funkciójában ennél sokkal többet hordoz, hiszen a belső része alkalmas kiállítások, valamint előadások szervezésére is. A látogatók az épületen belül is élvezhetik a múltidéző élményt, vegyítve azt napjaink interaktív eszközeivel, amely érdekességek tárházát nyújtja az egész család számára. A kiállítóhely alkalmas a város és a Ság hegy történelmének felelevenítésére, korabeli tárgyakkal idézve fel az idő múlását. A vasútállomás épületében egy hangulatos resti-büfé is fogadja a látogatókat.

A településre látogató fiatalabb és idősebb korosztály is megtalálhatja a szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget, amihez hozzájárulnak a meglévő létesítmények, melyekkel szoros összhangban működik majd a Vasparipa Játszópark. Ilyen, már létező intézmény, a Kemenes Vulkán Park, Magyarország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja, amely látványos, közérthető, interaktív módon mutatja be a Föld vulkánosságát általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányóit, majd végül a helyi nevezetességként az öt és fél millió éves bazaltvulkánt, a Sághegy Tájvédelmi Körzetet. A látogatók Ság túraútvonalait bejárva felfedezhetik a geológiai tanösvényt, a hegy különleges élővilágát, felkereshetik a hegy történetét bemutató Sághegyi Múzeumot, megkóstolhatják a Somlói Borvidékhez tartozó terület gyógyító borát.
Mindezt kiegészítendő, az ide érkező pihenni és kikapcsolódni vágyó látogatókat szeretettel várja a közelben lévő Vulkán Gyógy- és Élményfürdő.

A fejlesztés Borgáta és Mesteri településeket is érinti, ahol az elhelyezett szabadtéri játszóeszközök és infópontok összehangolt egységet alkotnak Celldömölk város turisztikai kínálatával. A projektről, a látványosságok nyitvatartásának időpontjáról bővebb információ a www.celldomolk.hu oldalon található.

A turisztikai fejlesztés a „VAS-PARIPÁN A VULKÁNHOZ” című, TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00006 azonosító számú pályázat keretében valósult meg. 

Megközelítés, parkolás

A Vasparipa Játszópark a Kemenes Vulkán Park mellett található.

Gépjárművel való megközelítés:

A játszóparkba érkezők a személyautóval vagy autóbusszal érkezőknek ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésükre.Tömegközlekedéssel való megközelítés:

A helyijáratos autóbusz a vasútállomástól indul és közvetlenül a látogatóközpont előtt áll meg, a buszmegálló elnevezése: Hegyalja megálló.
A helyi buszmenetrend a kemenesaljabusz.hu webcímen megtalálható. 

GPS: 47.232976224210866, 17.134486799073198

VASPARIPA JÁTSZÓPARK

NYITVATARTÁS


2024. április 27–május 31. szombat–vasárnap

10.00–18.00 óra

2024. június 1–június 30. péntek–vasárnap

10.00–18.00 óra

2024. július 1–augusztus 31. kedd–vasárnap

13.00–20.00 óra

2024. szeptember 1–október 31. szombat–vasárnap

10.00–18.00 óra

Ünnepekhez kapcsolódó nyitvatartás:

Május 1. (szerda) 10.00–18.00 Munka ünnepe
Május 19–20. (vasárnap–hétfő) 10.00–18.00 Pünkösd
Augusztus 19–20. (hétfő–kedd) 10.00–18.00 Állami ünnep
Október 23. (szerda) 10.00–18.00 Nemzeti ünnep 

A Vasparipa Játszópark területére szóló jegyet (karszalagot) a Kemenes Vulkán Park recepcióján lehet megvásárolni 19 óráig.

A VASPARIPA JÁTSZÓPARK BELÉPŐJEGY ÁRAI

Látógatói szabályzat!

Feltöltés alatt..

KEMENES VULKÁN PARK

CELLDÖMÖLK