LÁTOGATÓKÖZPONT

A Kemenes Vulkán Park az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti!

A Kemenes Vulkán Park az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti. A feltűnő dizájnnal rendelkező épületben, majdnem 1000 négyzetméteren kerül bemutatásra a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói, majd végül helyi nevezetességünk, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy.

A kiállítás interaktív és hagyományos módon mutatja be a vulkánok világát. A könnyebb megismerést szimulátorok, érintőképernyők és egy 17 perces kisfilm is segíti a mozitermünkben. A látványos tárlat minden korosztály számára érdekességeket rejt.

Kiállításunkkal megszólítani kívánjuk a vulkánok világával épp csak ismerkedőket és azokat, akik tovább szeretnék mélyíteni szakmai tudásukat. Hazánk egyetlen vulkanológiai szakgyűjteményével rendelkezünk, mely a vulkánokról átfogó szakmai szempontok alapján rendszerezett képet ad. Célunk, hogy tudáskészletünket mindenki számára elérhetővé és érthetővé tegyük életkori sajátosságoknak megfelelően. Az épület külső és belső megjelenése egyaránt a vulkánok logikáját tükrözi, a kiállítás a modern technika vívmányai segítségével teszi interaktívvá az ismeretszerzést.

A Földes és Társai Építésziroda által tervezett épület a külső és belső megjelenésében is kuriózumnak számít. A szürke színű beton és a vörös árnyalatú corten acél már messziről azt súgja a látogatónak, hogy bizony nem mindennapi helyre készül betérni. Még csak sejti, de már érzi, hogy párhuzam vonható az épület kültéri megjelenése és a tűzhűnyok izgalmas világa között. Az objektum nem alakjában, hanem építőanyagaiban ragadja meg e különleges természeti képződmények mibenlétét. A vulkáni kőzetek és a felszínre tört magma, azaz a láva építőipari kellékekkel történő kifejezése egyedi képet fest a cseppet sem elhanyagolható szépségű tájban. Iprai jellege pedig a 20. század első felét felölelő bányászati tevékenységre utal. Designerek, fotográfusok és számos filmipari szakember keresi fel a Vulkánparkot annak különleges mivolta miatt.
A beltér tervezésekor sem változott a tervező alapkoncepciója, egy vulkán belső struktúrájának építész szemmel kivitelezett vetülete tárul az érdeklődő elé. A komplexumot méltán nevezhetjük Vulkánháznak, mely mellett közvetlenül terül el a természet által alkotott ihletője, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy. 

01.

Tűzhányóterem 

Az anyagok és formák kincsestára. Bemutatja a vulkánokat felépítő anyagokat: kőzeteket és ásványokat, valamint azon jellegzetes formákat, amelyekké a vulkánok válhatnak. A tér közepét Európa legnagyobb és legismertebb működő tűzhányója, az Etna élethű mása foglalja el.

02.

Naprendszer-terem

Naprendszerünk távoli bolygóira és holdjaira repít el, űrhajó-szimulátor segítségével ismertetve meg az érdeklődőket az ott zajló vulkanikus tevékenységekkel. Verne még csak a Holdra képzelt el űrutazást, ma azonban űrszondákkal már a Mars felszínét is tanulmányozni tudjuk. Látványos felvételeket tanulmányozhatunk a Naprendszer legvulkanikusabb égitestjeiről, a Jupiter-holdjáról az Ióról is, Aki a kabinba belép, a galaxisok látványos, rejtélyes világába repülhet.

03.

Szimulációs teremben 

A megszilárdult lávafelszínen járás mellett, a legkorszerűbb számítógépes programokkal modellezett lávaöntő- és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok erózióját láthatják.

04.

Szimulációs terem

A megszilárdult lávafelszínen járás mellett, a legkorszerűbb számítógépes programokkal modellezett lávaöntő- és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok erózióját láthatják.

05.

Moziterem

A Vulkán Színház kisfilmjében a tűzhányók működéséről és pusztító hatásairól – amely számos esetben tízezrek életét követelte – láthatunk képsorokat. A termek közti térben színes tablók tájékoztatnak részletesebben a vulkánkitörések pusztításairól (forró és hideg halál), illetve a tűzhányók adta javakról.

06.

Kárpát-medence

Térségünk csupán a közelmúltban véget ért, meghökkentően színes tűzhányó tevékenységéből ad ízelítőt egy vetített 3D-s Kárpát-medence domborzat segítségével.

07.

Sághegy-teremben

Eleven díszletként a Ság hegy gyönyörű panorámája tárul a látogatók elé, hogy testközelből szemlélhessék az egykori tűzhányó mára megszelídült vonulatait.

Idézetek Vendégkönyvünkből:

"Hihetetlenül profi kiállítás! Örömmel viszem hírét és bíztatok mindenkit, hogy - akár egész napos családi programként is - keresse fel!" 
"Zseniális maga az épület és a bemutatás is. Minden percét élveztem! Bár mindenhol még nem voltam, de az eddigiek alapján az ország legjobb bemutató épületében jártam!"
"Rendkívüli kiállítás! Öt évvel ezelőtt mit nem adtam volna érte! - Nyugdíjas földrajz szakos tanár."
"Az Őrségből csábítottak ide minket a prospektusok... Megérte!! Okos, izgalmas, sokszínű, a mai fiatalok információ követését lekötő kiállítást élvezhettünk... 10-től 49 éves korunkig. Köszönet érte és gratuláció!" 

KEMENES VULKÁN PARK

CELLDÖMÖLK