TÖRJ KI A HÉTKÖZNAPOKBÓL!

FEDEZD FEL A VULKÁNOKAT

Az anyagok és formák kincsestára.
Bemutatja a vulkánokat felépítő anyagokat: kőzeteket és ásványokat, valamint azon jellegzetes formákat, amelyekké a vulkánok válhatnak.

BEMUTATKOZÁS

A Kemenes Vulkán Park az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti. A feltűnő dizájnnal rendelkező épületben, majdnem 1000 négyzetméteren kerül bemutatásra a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói, majd végül helyi nevezetességünk, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy.
A kiállítás interaktív és hagyományos módon mutatja be a vulkánok világát. A könnyebb megismerést szimulátorok, érintőképernyők és egy 17 perces kisfilm is segíti a mozitermünkben. A látványos tárlat minden korosztály számára érdekességeket rejt.
A Vulkánpark szomszédságában lévő bazaltvulkáni tanúhegyet a közel 50 évig tartó bányászat nagymértékben átalakította. 1975 óta a teljes területe természetvédelmi oltalom alatt áll, a Sághegyi Tájvédelmi Körzet védi az itteni geológiai értékeket és a hegy különleges élővilágát. A mesterséges bányaüregben, a kráterben a különböző vulkanikus folyamatok nyomait figyelhetjük meg a geológiai tanösvényt követve. A hegy kialakulásának színes folyamatait a Kemenes Vulkán Park által szervezett vulkántúrákon még szemléletesebben ismerhetik meg az érdeklődők.
A hegyen barangolva felfedezhetjük a Sághegyi Múzeumot, ami a Ság hegy történetét mutatja be a hegy kialakulásától, a különböző történelmi korokon keresztül egészen a közelmúltban lezajlott bányászatig és a híres geofizikus, Eötvös Loránd munkásságáig. A helytörténeti kiállítás mellett a tanúhegy élővilágával is megismerkedhetünk. Az interaktív kiállítás a kisgyerekek számára is könnyen megfogható.

Gyere el és fedezd fel a Vulkánparkot és a Ság hegyet!

Nyitvatartás

Kemenes Vulkán Park

2023. december 21-ig szerda–szombat 10:00–16:00 óra
2024. január 1-től 2024. március 14-ig az intézmény zárva tart
2024. március 15-től keddtől vasárnapig 10:00–18:00 óra 

VASPARIPA

A Vasparipa Játszópark 2024 tavaszán nyitja meg kapuját.

Szív Pince

A Szív Pince szezonálisan tart nyitva. Jelenleg zárva van, nyitás 2024 tavaszán.

Sághegyi Múzeum

A Sághegyi Múzeum szezonálisan tart nyitva. Jelenleg zárva van, nyitás 2024 tavaszán.

MUNKATÁRSAINK

Tulok
Gabriella

IGAZGATÓ

Barsy
Rita

KIÁLLÍTÁSI ANIMÁTOR, KÖNYVTÁROS

Horváth Balázs

MÚZEUMI
ANIMÁTOR

Őri Tamás Gergely

GYŰJTEMÉNYKEZELŐ

InformációPult

ÉRDEKLŐDÉS - BEJELENTKEZÉS

Címünk

9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1.

Social

@kemenesvulkanpark

KEMENES VULKÁN PARK

CELLDÖMÖLK